Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: Τροποποίηση του ν. 3231/2004 «εκλογή βουλευτών».

Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: Τροποποίηση του ν. 3231/2004 «εκλογή βουλευτών».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, την ώρα που μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο συζητάμε για μια κεντρική θεσμική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, στην πολιτική ζωή του τόπου έχει διαμορφωθεί ένα πνιγηρό κλίμα. Η πολιτική, οι προτάσεις, οι πρωτοβουλίες, οι μεταρρυθμίσεις, ο πολιτικός διάλογος και η πολιτική διεργασία, δυστυχώς μένουν στο περιθώριο, εγκλωβισμένα πίσω από μια ατέρμονη σκανδαλολογία, πίσω από παρασκήνια, υποθέσεις, εικασίες, σενάρια και γενικεύσεις.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι μια ευθεία απειλή για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και ουδείς μπορεί να μην το αναγνωρίζει και να μην προβληματίζεται, αλλά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ουδείς μπορεί να την τροφοδοτεί και συντηρεί για το οποιοδήποτε μικροπολιτικό του συμφέρον, πολλώ δε μάλλον για να πλήξει την Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής -κι αυτό είναι ένα μήνυμα σε όσους απεργάζονται σενάρια ή επιχειρούν κτυπήματα «κάτω από τη ζώνη»- είναι ισχυροί, έχοντας στο πλευρό τους την κοινωνία και κάνουν καθημερινά πράξη την εντολή που έλαβαν από τους πολίτες για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Η καλύτερη απάντηση άλλωστε σ' αυτό το νοσηρό κλίμα, η καλύτερη θωράκιση του συστήματος, οι στερεότερες γέφυρες μεταξύ πολίτη και πολιτικής, είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες και η Κυβέρνηση τις συνεχίζει και θα τις συνεχίσει με ακόμη εντονότερους ρυθμούς. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει σε εξέλιξη το δημόσιο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα, πριν από λίγες μέρες πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, που περικλείει όλη τη φιλοσοφία της πολιτικής της Κυβέρνησης. Οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη, με κοινωνικό πρόσωπο.
Την ίδια ώρα αναλαμβάνουμε και σημαντικές θεσμικές πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Χωρίς αιφνιδιασμούς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της προεκλογικά, έτσι ώστε πολίτες και πολιτικός κόσμος να γνωρίζουν.
Γιατί να προχωρήσουμε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου; Διότι, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, το προηγούμενο εκλογικό σύστημα δοκιμάστηκε και δεν απέδωσε. Δεν μπορεί με ποσοστά ακόμη και 42% να υπάρχει πάνω από το πολιτικό σύστημα η «δαμόκλειος σπάθη» της έλλειψης σταθερότητας.
Η χώρα, η οικονομία, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, απαιτούν σταθερότητα. Απαιτούν ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις, οι οποίες με την αντίστοιχη της λαϊκής εντολής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να είναι σε θέση να προωθούν την υλοποίηση των προγραμμάτων τους και όχι να στηρίζονται σε μετεκλογικές θνησιγενείς και ετερόκλητες συμμαχίες που δημιουργούνται όχι βάσει προγραμματικών συγκλίσεων, αλλά βάσει κομματικών συμφερόντων. Είναι στοιχεία που απαξιώνουν την πολιτική και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Επομένως, χρειάζεται ένα νέος νόμος, ένα νέο εκλογικό σύστημα. Ναι, αλλά ποιο; Ένα σύστημα, το οποίο να κινείται προς την κατεύθυνση ισχυρών κυβερνήσεων, αλλά δίχως, παράλληλα, να πλήττει τα μικρότερα κόμματα και ουσιαστικά το ποσοστό αναλογικότητας. Αυτόν τον τρόπο εξυπηρετεί στον καλύτερο βαθμό το σχέδιο που παρουσιάζει η Κυβέρνηση και γι' αυτό το λόγο σας καλώ να το υπερψηφίσετε.
Κλείνοντας, μια λέξη προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η χώρα -και αυτό αποδεικνύεται από την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε- δεν θέλει μονολιθικές αρνήσεις που μπορεί να κρύβουν τα εσωκομματικά προβλήματα, αλλά δεν βοηθούν την πολιτική ζωή του τόπου. Απαιτεί συνεργασία.
Απευθύνω, λοιπόν, ύστατο κάλεσμα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να στηρίξει το νέο εκλογικό νόμο, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εκτός αν γνωρίζει, από τώρα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πως θα χάσει τις επόμενες εκλογές, γι' αυτό δεν θέλει ισχυρές κυβερνήσεις και αναλώνεται στα ενδοπαραταξιακά του.
Απευθύνω ύστατο κάλεσμα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επιδείξει θεσμική σοβαρότητα και σεβασμό σε πολίτες και θεσμούς και να συμμετέχει στην ύψιστη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Και, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, εμείς είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, ανοιχτοί στις προτάσεις. Και αμέσως μετά την Αναθεώρηση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, είμαστε εδώ να συζητήσουμε θετικά, αν χρειαστεί, την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που άλλωστε ήταν μια παλαιότερη ανάλογη δική μας πρόταση για το εκλογικό σύστημα, με σεβασμό και με διάθεση καλής συνεργασίας.
Σας ευχαριστώ.